Indkøbskurv

Bæredygtighed

Lær mærkaterne at kende!

Økologi

 Økologiske fødevarer er produceret på en måde, hvor der bliver taget særlige hensyn til miljø og dyrevelfærd hele vejen fra jord til bord. Dette stiller særlige krav til virksomheder, der markedsfører økologiske fødevarer.

  1. Du beskytter natur og grundvand.
  2. Du får færre tilsætningsstoffer.
  3. Du støtter øget dyrevelfærd.
  4. Du sparer dig selv for sprøjtemidler.

Det røde Ø-mærke med teksten ‘statskontrolleret’ er et dansk kontrolmærke. Mærket fortæller, at det er de danske myndigheder, der fører kontrol med de gårde og virksomheder, der producerer, forarbejder, pakker eller mærker varerne i Danmark.

Fordi der er fælles økologiregler i EU, er der indført et EU-logo for økologi. Alle økologiske fødevarer, der færdigpakkes i EU, skal mærkes med EU’s økologimærke. Logoet skal gøre det lettere for forbrugerne at finde de økologiske varer på hylderne, uanset hvilket EU-land de kommer fra.

Fairtrade

Fairtrade er en international mærkningsordning. Målet er at forbedre arbejds- og levevilkårene for bønder og arbejdere i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika skridt for skridt gennem handel. Samtidig tages der tages hensyn til miljøet i produktionen.

Når bønderne sælger deres råvarer som Fairtrade, får de en mere fair og stabil pris, fordi de er garanteret en minimumspris. Bønderne skal leve op til en række krav i forhold til social og miljømæssig bæredygtighed for at være med i Fairtrade.

UTZ

UTZ Certified er en nonprofit organisation og mærkning med henblik på at skabe betingelser for en bæredygtig produktion af kaffe, kakao, te, Roiboos te, palmeolie og bomuld.

Gennem uddannelse og information har landmændene mulighed for at forbedre deres produktivitet, produktkvalitet og effektiviteten af omsorg for mennesker og miljø.

Det giver dem mulighed for at producere større mængder til lavere omkostninger og øge levestandarden i landdistrikterne.

Rainforest Alliance

 Rainforest Alliance er en non-profit organisation, som oprindeligt arbejdede for at bevare biodiversiteten især i regnskovene i Central- og Sydamerika.

Over tid har organisationen udvidet til også at handle om bæredygtighed. Man ønsker at påvirke arealanvendelsesmetoder, forretningspraksis og forbrugeradfærd. 

Rainforest Alliance arbejder for at give en mærkning af produkter, der opfylder visse krav.